Mi lesz így belőled? – kérdezi a szülő, amikor csemetéje rossz úton jár. Nos, Mészáros Botond szüleinek nem kell aggódniuk: gyermekük már 14 évesen rátalált a biztos útra.

Az már nem kérdés, hogy azok jól fognak járni a következő 20 évben, akik rá tudnak csatlakozni a rendkívül dinamikus technológiai növekedés motorjára. Mindennapjainkra teljesen rá fognak települni az új típusú megoldások, ezzel pedig rengeteg szerepet és mostani szakmát ki fognak váltani. A kérdés csak az, Te részese tudsz-e lenni ennek a változásnak, vagy sem.

Ha azt gondolnád, hogy lehetetlen magadtól ennek utána járni, és például autodidakta módon a programozáshoz kedvet kapni, sikereket elérni, akkor érdemes egy pillantást vetni a 16 éves Mészáros Botond eddigi munkásságára.

Boti a fiatal informatikus palánta jó példaként szolgálhat az ifjú generáció számára, hogy kellő igyekezettel és tenni akarással önállóan is meg lehet ragadni a lehetőséget, és a programnyelvek világát sokkal színesebben is lehet látni - a sztereotípiák ellenére is.

Mészáros Botond
Fotó: LinkedIn

IThon.info: Hogyan kezdődött a vonzalmad az informatika iránt?

Boti: Sajnos gimnázium 9. osztályáig nem volt alkalmam informatikát tanulni. Édesapám hívta fel a figyelmem első körben a terület fontosságára, mert nagyon nagy szerepe lesz az elkövetkezendő években. Ennek hatására 2015 szeptemberében Youtube-on kezdetem el keresgélni, olyan magyar nyelvű anyagokat, amelyek segíthettek az elindulásban.  

És könnyen találtál?

Igen. Volt ott magyar és angol nyelvű oktató anyag, ingyenes tutoriál, ezekkel kezdtem az egyéni felkészülést. Az előtanulmányok a gimnáziumban is jól jöttek, hiszen matematika-informatika szakon tanultam tovább.    

Mi volt az első programnyelv, amivel megismerkedtél és miért pont azzal kezdted?

A C++ programnyelv volt az első, egyrészt az iskolánkban ezt tanítják, másrészt emberközeli a logikája, kézenfekvő és könnyű átállni róla más nyelvekre.

Milyen egyéb programnyelvekkel dolgoztál már?

A C# nyelvet nem egészen egy éve ismertem meg, az utóbbi időben ritkábban használtam. A Java és XML nyelveket az Android appok készítése közben sajátítottam el. Az ún. OOP (objektum orientált programnyelvek) ismerete szükséges az ilyen alkalmazások fejlesztéséhez, így nagy szerencse volt, hogy ebbe már beleláttam a C++-os tapasztalataimnak hála. A többi nyelvet (Python, Swift, HTML, PHP, stb...) egy ún. SoloLearn alkalmazás segítségével ismertem meg.

Autodidakta módon meddig tudod magad képezni? Vannak határok?

Egy bizonyos szint felett sem magyarul, sem angolul nem lehet már olyan videókat találni, amiből előrébb lehetne haladni. Például egy komolyabb 3D-s tervezés kivitelezésének lépéseit egy szakember már nem szívesen tölti fel ingyenesen, hiszen ez a szaktudás komoly piaci értékkel bír, így a lehetőségek viszonylag végesek, de abban sokat segítenek, hogy kedvet adjanak a folytatáshoz.

Általános iskolában gyakorlatilag nem tanultál informatikát, de az önállóan elsajátított tudással jelentős helyzeti előnybe kerültél a korosztályoddal szemben. Iskolai keretek között tudtak neked újat mutatni a tanáraid?

Természetesen. A mostani tudásom megszerzésében nagy segítségemre volt tanárnőm, Szigeti Erika, aki rendet rakott a fejemben az interneten megszerzett tudásanyagok között, és utat mutatott, hogy merre tudok tovább haladni. Ő buzdított arra is, hogy különböző korosztályos versenyeken induljak és hozzak ki magamból minél többet.  

Egy lépéssel előrébb járunk; 20.000 jelentkező közül bekerültél a Magyar Templeton Program 314 fős Junior Fellow csoportjába. Mesélj kicsit nekünk erről!

A Magyar Templeton Program egy nemzetközi szinten is meghatározó és egyedülálló tehetséggondozó program, amelybe a 10-29 éves korosztály kiemelkedő képességű magyar képviselőiből, nagyjából 20.000 tagból választották ki azt a 314 Junior Templeton Fellow-t, akik egy egyéves, személyre szabott támogatásban részesültek. A három fordulós kiválasztási folyamat szerencsére sikeresen zárult, így az elmúlt 1 évben a program támogatását élvezhettem. Rengeteg ésdekes helyen és programon megfordulhattam, és támogató mentort is kaptam. A Templeton Talks és Networking Day keretében lehetőségem nyílt október végén beszélni a CEU épületében magamról, és a VR technológiákról, illetve 2017 februárjában előadhattam a jövővel kapcsolatos terveimről az ELTE-n.

Mészáros Botond
Fotó: Facebook

Ezek az élmények nagyon inspirálóan hathattak rád. Milyen hosszabb távú terveid vannak ezen a területen?

Szerencsére még a felsőoktatásig van hátra 2 évem, így van még elég időm kitapasztalni, hogy az informatika melyik szakterületén szeretném elmélyíteni a tudásom. Jelenleg jó pár fejlesztőkörnyezet van telepítve a számítógépemen, érettségiig szeretnék mindegyikbe belekóstolni. Az utóbbi időben a VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) technológiák rendkívül felkeltették az érdeklődésemet. Ezeket azért is szeretem, mert így az osztálytársaimnak is meg tudtam mutatni, nem ördögtől való ez a programozás dolog.

Aktuálisan egy kárpát-medencei informatikai közösség, - egyfajta hálózat - kiépítésén dolgozom a magyar informatikai egyetemek között. Ez a network segíthet a fiatal tehetségek szakmai orientációjában, egyben információforrásként és kapcsolati rendszerként is működhetne. Szerencsére egyre több segítséget kapok, hogy ezt a tervemet sikerre vigyem, már 4 egyetem és egy cég is támogatja a megvalósítását.

Jelenleg hol töltöd a hétköznapjaidat?

Romániában, Erdélyben, Szilágycsehben élem az átlagos 16 éves diákok életét. A helyi líceum matematika-informatika szakán tanulok.

Végezetül, mit javasolnál egy olyan fiatalnak, aki most kezdene megismerkedni a programnyelvekkel?

Azt javasolnám, hogykeressen fel egy olyan szaktanárt, mentort, vagy erre szakosodott céget, aki segít abban, hogy algoritmikusan tudjon gondolkozni. Illetve, Youtube tutoriálokat tudok ajánlani a saját példámból kiindulva.

Köszönjük az interjút, reméljük, hogy sokat fogunk még hallani felőled és az informatika egyik következő “big boom”-ja a te nevedhez fog kötődni :)

Én köszönöm a lehetőséget, minden erőmmel azon leszek, hogy ez így legyen! :)

 Boti példáján keresztül azt szeretnénk megmutatni, hogy önállóan is lehet ismerkedni a különböző programnyelvekkel, és hasznos tudást szívhatunk magunkba az internet adta lehetőségek által. Ez a tudás megalapozhatja a programozási logikát, melyet később szakemberek segítségével magasabb szintre emelhetünk. Viszont, ha egyedül és útmutatás nélkül nem szeretnél belevágni a tanulásba, érdemes figyelni a lehetőségeket, illetve alaposabban utánajárni a képzési rendszereknek, melyben mi is igyekszünk közvetítő szerepet vállalni.